Jaarverslag TEX Rugbyclub Seizoen 1969-1970

Toen in augustus 1969 de Tex rugby club werd opgericht. wist eigenlijk niemand wat rugby was. Een Zuid-Afrikaanse student aan de Hogere Textielschool (John Southern). die als kleine jongen al rugby speelde, had kans gezien een aantal studenten te interesseren en had alvast een training georganiseerd. Ongeveer 20 personen leerden de eivormige lederen bal kennen. Een volgende training werden de meest elementaire spelregels behandeld zoals “een tackle mag je alleen met je armen uitvoeren en dus nooit pootje haken” en “de bal wordt gedragen en bij het afspelen niet naar voren maar schuin achter je” en de eerste beginselen van de moeilijke buitenspel regel.

Na de derde training startte de competitie. Helaas voor de Tex rugby club waren we de enige club in het oosten van het land, wat inhield dat we voor de competitiewedstrijden lange afstanden moesten afleggen. Er waren immers te weinig clubs bij de Nederlandse Rugby Bond aangesloten om een afdelingscompetitie voor het oosten en midden van het land te organiseren zoals nu wel het geval is.

De.eerste wedstrijd was in Rotterdam tegen de plaatselijke rugby club. Met knikkende knieën, traden we aan tegen een getrainde formatie, die gemiddeld een kop groter en duidelijk zwaarder was. Een geweldig enthousiasme en een enorme inzet maakten dat de stand tot ver in de tweede helft dubbel blank bleef. Deze brutale prestatie werd dat jaar nog vaak herhaald. Een vijfde plaats van tien in de eindrangschikking is voor een beginnende club, waarvan slechts een persoon de sport beoefend had, een geweldige prestatie. Bepalend hiervoor waren de goedbezochte trainingen, een grote interesse in de uitgebreide en moeilijke spelregels, groot enthousiasme en dadendrang.

De ploeg bestond uit Tex studenten waar zich vier niet-studenten bij hadden aangesloten. Het waren spelers van allerlei formaat. Klein en groot, licht en zwaar, razendsnelle sprinters en stevige doordouwers, kortom iedereen kan in een rugby team meespelen. Vereist zijn echter techniek, tactiek en een ijzersterke conditie. Dit zijn dingen die op trainingen geleerd worden. Na afloop wordt in een ontspannen sfeer met de tegenstanders altijd een pilsje gedronken, Vaak worden daarbij enkele typische rugbyliederen aangeheven; iedere rugbyspeler kan wel meepraten over spontaan ontstane feesten na een wedstrijd.

Een belangrijke gebeurtenis was ook de tocht naar Engeland, waar de ploeg gastvrij werd onthaald in een plaatsje dicht bij Londen. Er werden vriendschapsbanden aangeknoopt, die resulteerden in een jaarlijkse ontmoeting met Pasen: het ene jaar gaat onze club naar Londen, het jaar daarop komen de Farnham Common Drifters naar Enschede.

In het tweede seizoen werd het aantal spelers enigszins uitgebreid. De trainingen werden altijd op de T.H.Twente gehouden, evenals de thuiswedstrijden. De T.H. Twente gaf de rugby club alle medewerking. De goede sfeer en de juiste mentaliteit werden gecontinueerd en de contacten met andere clubs in het land uitgebreid. Pasen werd gevierd met het bezoek van de Farnham Common Drifters. Zij leerden ons het rugby en wij hen het klootschieten, hetgeen nu de favoriete sport in Farnham Common en wijde omgeving is.

Inmiddels was de belangstelling voor rugby op de T.H.Twente flink gestegen, zodat een aantal van hen als lid werden verwelkomd. De publieke belangstelling is nooit overweldigend geweest, waarschijnlijk door de onbekendheid met het speltype en de spelregels. Diegenen, die zich, echter de moeite nemen om het spel te leren begrijpen, zullen geboeid worden door het veelzijdige karakter van rugby. Er zijn onnoemelijk veel tactieken en technieken te bedenken om die ovaalronde bal bij de tegenstander achter de doellijn (try-line) te drukken en daarmee punten te scoren.

Geef een reactie

*
*